dinsdag 29 mei 2007

Oradea door een studente


Even een berichtje uit het zonnige (zeg maar snikhete), prachtige (zeg maar superschone) en leuke (zeg maar wreed geestige) Roemenië! (...)

Het voorbije weekend hebben we onze teambuildingsactiviteiten gegeven, waar echt alle mensen enthousiast aan hebben deelgenomen. Ook de workshops zijn goed verlopen, de Roemenen zullen hun intake en handelingsplanning zelfs veranderen na het horen van onze workshops. (...)


Deze week was een week van werken en ontspannen. We werkten nog hard door voor het afkrijgen van ons symposium over tienermoeders. Ik kan je verzekeren, dit was echt geen makkie!! (...) Verder hebben we ook heel wat bezoeken afgelegd. De Roemenen nemen ons echt mee op sleeptouw, wreed geestig dus! (...) But anyway, morgen is het dus de grote dag voor ons. Na heel wat technische ondernemingen (lees: kopiemachines uit de jaren 80, 'rectoverso' is nog niet uitgevonden...) hopen we morgen een goed symposium af te leveren.



Groetjes,

Nele Lisabeth en naast mij staande docent Wouter Leplae.



PS: Vergeef mij mijn schrijfstijl, de dagen zeer hier heel lang en nachten bijzonder kort. Tijd dus voor een drankje, NOROC!

Terug thuis



Sinds zondagavond ben ik eindelijk weer terug bij Liesbeth en de kindjes. Liesbeth miste me, de kindjes minder. Het ging.

Wat Roemenië (Oradea) betreft, is het te vroeg om al een overzicht te maken. Wel wat zaken die de reis apart maken:


  • een aanvankelijk erg moeizaam werkende studentenbende, met nachtelijke groepsgesprekken.
  • erg boeiende bezoeken aan staats- en private organisaties die moeders at-risk helpen (met voorlichting, gesprekken, opvang, werk, plaatsing, oudergroepen, goederen en kleren).
  • hele leuke contacten met de medewerkers van het centrum CCF Plopii fara Sot (d'Allene Populieren), waar we verbleven - nauwe samenwerking bij bv. vertalingen en bezoeken, maar ook veel humor, en veel terrasjes.
  • Veel meer toeristische bezoeken dan anders: het bisschoppelijk paleis, de kerk met de (mechanische) maan, de vesting van Oradea, een 13-de eeuws kerkje op de heuvel van Sisterea, de universitaire promotieplechtigheid van een aantal vrienden.
  • Eigen activiteiten die allemaal geslaagd waren, sommige zelfs erg goed: een studiedag met 70 deelnemers!
  • Enkele steekwoorden: eironde, geleedpotigen, personen met vrouwelijke beperkingen, poor Iosca, ochtendrochel, tools, fietsherstelling, there is no social policy, steenkoolengels, dada, 400 BC...

Maar eigenlijk hoort dit alles op www.oradeakortrijk.blogspot.com te staan. Mocht Wouter dit lezen: dankjewel voor de samenwerking! En hetzelfde voor Patrick en Lutgarde, Szabi, Sandu, Dafina, Judit, Ildi en vele anderen.

En we hebben ondertussen een nieuw voetpad... Wie op bezoek komt, hoeft geen voeten meer te vegen (of toch niet zo uitbundig meer).

dinsdag 15 mei 2007

Roemenië


Voor de zoveelste keer naar Roemenië, voor de tweede keer met Ipsoc-studenten. Diezelfde studenten hebben zelf ook een blog aangemaakt, waarop ze hun vorderingen neertikken.


We gaan op vraag (en kosten) van de Lierse vzw Oradea, met een meervoudige opdracht:
  • teambuildingactiviteiten geven voor het pas aangeworven personeel van een voorziening voor moeders in problemen (CCF Plopii fara Soti)
  • twee workshops geven voor datzelfde personeel, over de methodiek van verkennende gesprekken en die van handelingsplanning
  • spelnamiddag geven voor de dorpsjeugd van Bata
  • studiedga organiseren over het acute probleem van tienermoeders in Oradea (samen met het CCF-personeel)
  • in de aanloop naar die studiedag een aantal partnerorganisaties bezoeken, die ook met die tienermoeders in aanraking komen
Wouter trekt de groep en zorgt voor heel wat praktische afspraken, van pralines en huurbusje tot nachtelijke telefoontjes van panikerende studenten. Ik begeleid mee, en vertaal wat, en relativeer véél.

zondag 13 mei 2007

Geboortereceptie


Nog iets wat vers in het geheugen ligt: vorige zaterdag organiseerden we een geboortereceptie, vooral voor onze uitgebreide families.

De oma's zorgden voor de taarten en de afwas; Wannes deed het onthaal aan de deur; schoonbroers-schoonzussen-peters-meters namen de bar voor zich; Pieter en Frank brachten live-muziek. En het werd een zeer gezellige namiddag. Dank aan al wie zich op die warme dag zo ver verplaatste!

En Suzanne? Die heeft gans de namiddag geslapen als een blok. Tot haar meter haar wekte voor de opkuis...

vrijdag 11 mei 2007

Weduwe voor een (dikke) week



Tussen 17 en 27 mei zal Karl in Oradea (Roemenië) zitten met studenten van Ipsoc-Katho. Liesbeth zit dan alleen thuis, met de drie kleintjes. Het zal hartzeer doen.

Enkele tips van papa:

  • Liesbeth heeft graag post, al is het maar een kaartje
  • Liesbeth heeft niet graag telefoon, zeker niet tussen 17u (eten) en 19u (bed).
  • Liesbeth heeft graag een romantische DVD-film, of de Rode Ridder bij het Nieuwsblad op vrijdag.
  • De twee oudste kindjes willen graag eens naar de meifoor (maar zullen moeilijk terug naar huis te krijgen zijn).
  • Papa gaat véééél sms-en.
  • Liever géén opmerkingen over was, afwas, stof, rommel, rekeningen, of tuinwerk.
  • Papa maakt een aftelkalender voor de kindjes.
  • Bezoek is welkom!

Pergola


En we hebben een pergola gezet in de tuin. Een pergola is een mooi woord voor een staketsel over een terras, waarop klimplanten kunnen groeien.



Het idee hebben we gepikt uit Ludus, meerbepaald de Strada Republicii, de uitvoering lag bij opa Paul en Karl, die putten graafden, loodzware palen tilden en balken doorzaagden. Hoewel de kinderen ook hielpen natuurlijk. Bij héél warm weer hangen we twee doeken aan het rooster, om schaduw te maken.


's Ochtends vonden we in één van de putten een egel, tot groot jolijt van Marie en Wannes. Marcel (snelle Marcel) hebben we losgelaten in de tuin, hoewel Wannes hem nog een paar keer deed oprollen.

Oei, ik groei


Een ruime week zonder nieuws, terwijl er net zoveel is gebeurd!


Even overlopen:

  • Marie verjaarde
  • Marie gaf een verjaardagsfeestje
  • Marie gaf nog een verjaardagsfeestje
En natuurlijk groeide Suzanne. Ze slaapt al een hele nacht door, vroeger dan de andere twee dat ooit deden, en de neusverkoudheid is ook verdwenen.


dinsdag 1 mei 2007

Uilen


Vandaag was het dan rustiger: een picknick, en een uitstapje naar het Zwin. Marie was geboeid door de ooievaars die door de lucht dreven, Wannes heeft gedanst voor de uilen. En Suzanne heeft de hele tijd geslapen.

Royalty


Vandaag was het Marie's vierde verjaardag, gisteren was het het feest. Pardon, het Feest. Juffrouw was hyperzenuwachtig, en zag droom na droom uitkomen. Maar vooral was het leuk spelen met Hannah, Myrthe, Rune en Pjotr.